Ik kreeg een kikker! (sleutelen aan Leapfrog Creatr)

Van een familielid kreeg ik zijn printers waar hij geen ruimte/tijd meer voor had en waar ik erg blij mee ben. Een Leapfrog Creatr en een Creality Ender 3.

Van de Creality heb ik de wieltjes op de rails gesteld (V-slot wieltjes op excentrische boutjes) en het bed geleveld, en mee geprint.

Met de leapfrog creatr (handleiding) kon ik wat meer sleutelen, en dat vind ik gelukkig nog steeds leuk.

Toen ik de leapfrog kreeg, had deze een Hemera-extruder. De onderdelen van de originele dual-extruder setup kreeg ik erbij. Ik wilde wel eens met 2 verschillende kleuren printen, dus 1 van de eerste dingen die ik gedaan heb is de dual-extruder kop terugbouwen. Dat is gelukt:

Ik heb wat vage toekomstplannen om de kop verwisselbaar te maken, zodat ook de Hemera gebruikt kan worden (want dat is een prachtige extruder), maar als die uitgevoerd worden verschijnen ze vanzelf op dit blog. Ook lijkt printen met 2 verschillende materialen me wel wat, vast en flexibel, om zo TPU scharnieren in PETG prints te kunnen inbedden bijvoorbeeld.

Ik heb de Leapfrog voorzien van de huidige versie van Marlin (2.1.2.1 op moment van schrijven). De configuration.h waar ik uiteindelijk op uitkwam (met teruguitpuzzelen een beetje spieken bij het origineel en wat hints van internet) vind je op hier op github. EEPROM settings vind ik erg handig, dus heb ik aangezet.

Om met 2 koppen / 2 kleuren te printen moet de offset tussen de koppen ingesteld zijn. Dat kan aan de hand van de testprint van leapfrog of bijvoorbeeld dit model. (Ik heb beiden gebruikt en de offset ingesteld met M218).

Ik kreeg bij de printer een extra moederbordje waarvan de USB poort afgebroken was. Uiteraard heb ik die gerepareerd. De vervangende USB connector heb ik van een inkjetprinter hergebuikt. Dit model connector staat haaks op de print, waardoor eigenlijk de kabel handige uitkomt in de behuizing van de leapfrog. Ook 1 van de potmeters van de stroominstelling van een stappenmotordriver heb ik vervangen.

Kortom, ik heb me wel vermaakt met hier aan te sleutelen. Het past niet eens allemaal in 1 blogpost. Hier nog een paar foto’s:

Het originele kabeltje tussen voeding en PCB heb ik door een dikkere vervangen, omdat het warm werd bij gebruik van het heated printbed.

Volgende ding is dat het met wel leuk lijkt om ook op de Leapfrog vanaf SD kaart te kunnen printen, dus dan moet er een ‘control panel’ aan geknutseld worden. Dat is gelukt, maar materiaal voor een volgende blogpost.

Ook zoek ik nog een nieuw lief baasje voor 1 van mijn mendel90’s. De andere wil ik houden (Voor 3 mm flexibel filament, en uit nostalgische overwegingen)

Aanvulling 6-12-2023: De Mendel90 heeft inmiddels een nieuw baasje.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

2 responses to “Ik kreeg een kikker! (sleutelen aan Leapfrog Creatr)”

  1. […] vorige post(s) heb ik al wat verteld over het sleutelen aan een leapfrog creatr, een dual-extruder 3d […]

  2. […] ik de leapfrog kreeg, zat er een E3D Hemera extruder op. Na te hebben geëxperimenteerd met de dual-extruder kop heb ik […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *