Hemera Extruder op Leapfrog

Toen ik de leapfrog kreeg, zat er een E3D Hemera extruder op. Na te hebben geëxperimenteerd met de dual-extruder kop heb ik de hemera terug op de printer gezet. Er zat genoeg materiaal bij de printer om de dual-extuder kop intact te houden: van elk van de aluminiumplaatje in de kop minstens 2 en soms nog een halve extra. Die halve kwam hier goed van pas.

Ik kan dus wisselen tussen beide koppen, al is daar wel wat sleutelwerk voor nodig (en de extruder draait door de tandwieloverbrenging de andere kant op, dus ook ‘n verloopkabeltje of firmware-configuratie-aanpassing).

De montage is wat “ongebruikelijk”, maar stevig. Alternatief zou een geprinte oplossing zijn, dat is dan plastic in plaats van de huidige metalen constructie uit hex stand-offs.

Ander sleutelwerk:

Ik heb de Z-endstop sensor vervangen door een mechanische schakelaar, en de felblauwe ledstrip verwijderd.

Tussen de (zij)panelen en bevestiging ervan heb ik geluidsdempingsmateriaal aangebracht. Ook tussen de ventilators en de rest van de printer zitten dergelijk restantjes ‘knutselrubber’ (is dat EVA foam of neopreen?), net als bij de ventilator in de voeding. Dat gaf gelijk de kans een paar foto’s van het binnenste van de voeding te maken en de fan stofvrij te maken.

1 van de lm8uu lagers maakte nare geluiden, dat lager heb ik vervangen. Origineel zitten de lagers vastgeklemd tussen butsen in het alumium. Ik heb aan de zijkant van het alu plaatje een gaatje geboord, er schroefdraad in getapt, en een inbusboutje (grub screw) gebruikt.

Om de thermistor aan te sluiten, heb ik uitgezocht welke connectors E3D gebruikt, dat zijn molex microfit 3.0, ik kocht ze bij TME.

OmschrijvingMolex MPN
Molex Microfit 3.0 male 2 pin housing. Dit is het kunststof deel van de connector aan de kant van de printer.436400201
Contacten (pinnen) voor bovenstaande connector. Er zijn verschillende plating-opties, het MPN hiernaast is van de vergulde variant omdat ik die in kleine aantallen kon kopen, maar de vernikkelde variant is ook prima. Bedoeld voor 24 AWG draad.430310009
Molex Microfit 3.0 2 pins female connector housing. Dit is het kunststof deel van de connector die aan de thermistor vast zit.436450200
Contacten (sockets) voor bovenstaande connector. Ook hier verschillende opties voor de plating, het MPN hiernaast is voor de simpele vertinde variant vanwege de verkrijgbaarheid, maar alle varianten zijn goed. 430300007

Maar ik had wat moeilijkheden met de montage ervan, mogelijk omdat ik niet het officiële insteek tooltje heb. (De tang die ik heb werkt prima voor het aanknijpen van de contacten aan de draad, al is dat niet de officiële tang. Het probleem is dat de contacten soms niet in de plastic behuizing blijven zitten. Dat de plastic behuizing netjes aan de andere plastic behuizing vergrendeld zit is leuk, maar als de contacten er aan de achterkant uitvallen heeft het weinig nut).

Er zijn ook kant-en-klare kabeltjes te koop en achteraf was dat een beter idee geweest.

Een leuk bijkomend voordeel van de Hemera is, dat de nozzle standaard schroefdraad heeft en ik dus vrij makkelijk andere maten / typen E3D compatibele nozzle kan gebruiken. Sterker nog: de nozzles die ik voor de mendel90 had, zouden moeten passen.

Anyway, hij print er prima mee:


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *