Hol schroefje in hotend Leapfrog

In vorige post(s) heb ik al wat verteld over het sleutelen aan een leapfrog creatr, een dual-extruder 3d printer. Bij het opbouwen van het hotend van deze printer, kwam ik een schroefje tekort. Daar gaat déze blogpost over.

In de heatbreak van het hotend zit een klein hol schroefje, in de tekening van het hotenend aangegeven als “setscrew M5x6mm w/ hole”.

Op deze foto kijk je van bovenaf in de heatbreak van het hotend. In de rechter heatbreak is het holle schroefje te zien. In de linker heatbreak ontbreekt dat schroefje (en is de bovenkant van de teflon liner te zien).

Het schroefje houdt de teflon liner op zijn plek, en ik had er maar eentje van. Als de teflon liner niet op z’n plek wordt gehouden duwt het gesmolten filament ‘m naar boven. De liner heeft ten doel te voorkomen dat gesmolten filament blijft plakken in het minder hete deel van het hotend, en moet dus op z’n plek blijven zitten. (Zonder liner past 3 mm filament in de kop, maar is er niks dat voorkomt dat dit blijft plakken in het koelere gedeelte).

Ik had dus nog zo’n schroefje nodig. Uiteraard kun je ze bij Leapfrog kopen, en iemand met een draaibank tovert er vast zo 1 uit de draaibank op basis van een messing M5 boutje. Ik heb echter geen draaibank en geen messing M5 boutjes, en ik moet nog een beetje oefenen met toveren. Maar ik vroeg me af of het te doen zou zijn om een gat door een M5 boutje te boren.

Door een M5 boutje in een moer in de bankschroef te klemmen en daar een gat middendoor te boren, ben ik daar achter gekomen. Een schroeftolletje van de IKEA is hiervoor geen geschikt gereedschap, maar gecombineerd met veel motivatie en wat gepruts met een vijl en een ijzerzaag, levert het toch een boutje met een gat erdoor op. En 2 gebroken boortjes. Motivatie is erg belangrijk, maar geduld ook.

Daarmee is het dus gelukt de dual-extruder kop weer op te bouwen, en uiteindelijk de pylonnetjes van onderstaande foto te printen.

Ziehier dus maar weer het belang van motivatie. En dat van geduld en/of goed gereedschap, I guess.


Posted

in

, , ,

by

Tags:

Comments

2 responses to “Hol schroefje in hotend Leapfrog”

 1. Jan Avatar
  Jan

  Afgaande op de informatie uit de foto, zie ik dat je dit klusje op je sloffen hebt geklaard.
  Misschien is dit kleine projectje een excuus om een kolomboormachine aan te schaffen, hoe eerder je daar mee begint hoe langer je er van kunt genieten. De meest eenvoudige kolomboor bij de doe-het-zelf winkel is al een wereld van verschil.

  PS: Rubber ducky zag er strak uit met z’n nieuwe pootjes.

  1. Lucas Avatar
   Lucas

   Motivatie, gereedschap, en sloffen met huiselijke ruitjes zijn allemaal heel belangrijk 🙂

   Ik deel de een-na-kleinste kamer van het huis als werkkamer met mijn vader. Een kolomboor gaat daar niet meer bijpassen. (Zo nodig kan ik naar de MakerSpace, maar een handboor kom ik verrassend ver mee)

   De kamer die mijn moeder als Atelier in gebruik had is prachtig, maar die overnemen is een proces dat ik heel rustig aan wil doen. Ik ben rustig aan begonnen b.v. ongebruikte materialen aan mensen die ook tekenen/schilderen binnen de familie weg te geven. (Het kan gelukkig ook rustig).

   Daar vroeg je allemaal niet om, maar dit is gelijk een “Hoe is het met Lucas” voor de meelezers (Best goed, lekker aan het knutselen, maar er zit een mens achter de blogposts en bij deze laat die zich een beetje zien. Daar is een blog natuurlijk eigenlijk voor, maar meestal toon ik alleen mijn projecten).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *