gehaakte eekhoorn

ASN-Eekhoorn gehaakt (En klein pro-digipas pleidooi)

Eerder haakte ik jongleerballen, dat was een oefeningetje om ook eens wat ingewikkelders te kunnen haken. Toen het haakpatroon van de ASN-eekhoorn gepubliceerd werd, ben ik aangehaakt. Want ik houd van eekhoorns, al zijn ze soms lastig te vinden. Het was even puzzelen, want dat is een ander soort techniek dan waar ik me normaal mee bezig houdt, maar het is goed gedocumenteerde techniek. Met een beetje spieken bij ‘Handwerk‘, ‘Wolplein‘, ‘Beads & Basics‘, en ‘het Haakbeest‘ is er prima uit te komen wat ik met al die toeren, stokjes, lossen, vasten, halve vasten, dubbele stokjes, terugtellen tot de zoveelste steek, etc. aan moet.

En hier is het resultaat:

Bovenstaand filmpje van de eekhoorn is ook op youtube beschikbaar, een gedeelte is zelfs in 4k te bewonderen. (Ik heb daar geen geschikt scherm voor, dus kan het niet eens testen, maargoed)

Nu ik het toch over de ASN heb wil ik een klein pleidooitje houden voor de digipas: De ASN bank wil de digipas afschaffen, maar ik vind ‘m goed bevallen. Ik vind ‘m prettiger werken dan een browsercode. Ik zou de digipas (of een opvolger ervan) dus graag willen houden, al is het maar als optie voor mensen die geen moderne* smartphone hebben.

* De (batterij van een) digipas gaat 10 jaar mee. Dat lijkt mij beter voor mens en planeet dan elke 2 a 3 jaar een versche smartphone. Ik heb een ‘prehistorische’ smartphone, en een iets modernere tablet, foto’s maak ik wel met een ‘echte’ camera en bellen doe ik ook anders.

En ja, de draaischijf onder de eekhoorn is een stukje fischertechnik – jeugdnostalgie 🙂


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

3 responses to “ASN-Eekhoorn gehaakt (En klein pro-digipas pleidooi)”

 1. […] het fotograferen van de gehaakte asn eekhoorn heb ik een fotodraaischijf gemaakt uit fischertechniek, karton, de […]

 2. Adriaan van Herk Avatar
  Adriaan van Herk

  Mooie eekhoorn en knap gedaan zeg!

  OP zich was de digipas van ASN (en SNS) beter dan de ING, moderne Rabo, ABN enz die allemaal een bankpas IN het electronische apparaatje nodig hebben. Ben je een keer je portemonnee kwijt, dan kun je meteen ook helemaal geen bankaire transacties meer uitvoeren. Zonder dat apparaatje (dwz, na afschaffing ervan) kun je alleen nog transacties uitvoeren op je pc als je een smartphone hebt (waar je natuurlijk al internet bankieren op hebt zitten, dus dat slaat nergens op) en bij ING kun je als enige nog wel via enigerlei browser je bankrekening in (met gebruikmaking van alleen je wachtwoord) maar kun je zonder bankpas PLUS apparaatje toch geen transacties meer ondertekenen. Met andere woorden, voor transacties bij alle banken behalve ING heb je ALTIJD je werkende smartphone nodig MET WERKENDE EIGEN INTERNETVERBINDING ongeacht of je op die smartphone zelf of op een pc wilt internetbankieren.

  (reactie ingekort door Eluke/Lucas)

  1. Lucas Avatar
   Lucas

   Beste Adriaan,

   Ik snap uw frustratie, maar ik heb uw reactie een beetje bewerkt. Ik wil geen bankendiscussie starten alhier. De ING heeft z’n eigen voors en tegens, hun ‘QR-code’ lezer om zonder smartphone te kunnen internetbankieren, met gebruikersvervangbare batterij, vind ik eigenlijk best mooi, vooral omdat het een smartphoneloos alternatief biedt.

   De pas-in-apparaatje apparaten hebben het voordeel dat het apparaatje zelf geen credentials bevat / gedeeld kan worden tussen gezinsleden / in theorie zelfs voor meerdere banken hetzelfde apparaatje gebruikt kan worden (gebruikmakend van de cryptografie op de chip van de bankpas). Ik vind dat technisch mooi. (Maar had er nog niet bij stilgestaan dat “pas kwijt” dan problemen geeft met internetbankieren, naast de narigheid die dat sowieso al geeft).

   Maar dat alles terzijde: het lijkt er op dat alle banken naar een smartphone-app toewerken: ABN schaft die apparaatjes ook af. Ik heb niet alle banken bekeken, maar wel een rondje langs hun sites gemaakt.
   Ja, zo’n app is vast mooier dan ‘in de browser’ omdat er dan ‘meer kan’, maar een smartphoneverplichting vind ik onhandig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *