Fischer​techniek Foto-draai​schijf (en tear​down van de voeding / power-controller)

Geen zorgen, het is een reversibele teardown.

Voor het fotograferen van de gehaakte asn eekhoorn heb ik een fotodraaischijf gemaakt uit fischertechniek, karton, de touwtje-tussen-twee-potloden-passer-truc, en jeugdherinneringen.

In eerste instantie wilde de voeding (snelheidsregeling, power controller) niet werken: de stekkerpennen zijn deels geïsoleerd, zoals bij eurostekkers gebruikelijk. Doordat de voeding een keer gevallen was, was deze isolatie er deels vanaf. Jongere ik heeft dat met een plakbandje geprobeerd te herstellen, waarbij een iets te groot deel van de stekkerpen geïsoleerd werd. Huidige ik had daardoor ineens een niet-werkende voeding, en kwam uiteraard pas achter deze jeugdzonde nadat alles uit elkaar geschroefd was.

De voeding zit dicht met wat vreemde driekantige schroeven waar ik inmiddels het juiste bitje voor heb. In de primaire van de trafo zit een PTC als zelfherstellende zekering / stroombegrenzing, die duidelijk een keer benut is. Secundair gelijkrichtdiodes ‘H1’ en een 4700 uF / 16 V elektrolytische condensator.

De power controller in het rode blok ziet er van binnen als volgt uit:

Hier staat een PTC in serie met de motor-aansluitingen, in serie met de voeding staat een diode. De motorregeling is een PWM-regeling waarvan de dutycycle net geen 0 of 100% wordt. Met de links/rechts schakelaar wordt gekozen of de uitgangsspanning positief of negatief is. In onderstaand filmpje een oscilloscoopbeeld. De powercontroller is hierbij onbelast, en op de oscilloscope-probe aangesloten met het originele ongeveer 130 cm lange kabeltje.

De LTE4201ISI is een dubbele comparator, bedoeld voor gebruik als motordriver, en de NE567 is een tone decoder / PLL. Ik heb niet uitgezocht hoe de schakeling precies in elkaar zit, maar het is dus niet zo eenvoudig als een regelbare DC spanning en een DPDT schakelaar voor de richting, wat ik voorheen dacht. Dat betekend dus ook dat fischertechniek-elektronica als b.v. de flipflop dus al tijd tijd gevoed is uit een pulserende DC spanning… en dat dat blijkbaar goed gaat.

In het filmpje is de regeling wat ‘schokkerig’: bij verdraaien van de knop verspringt de pulsbreedte (de snelheid van de motor) soms plotseling. Na vervanging van de potmeter is dit opgelost. Het is een 100 k lineaire potmeter van PIHER, type PT15NV02104A. Ik heb een PT15NV15104A gebruikt en het middenpootje iets teruggebogen. Zie gelinkte datasheet voor de verschillen.

De stekkerpen heb ik hersteld met krimpkous ipv plakband, toch ietsjes netter. De mechanische stevigheid wordt verzorgt door de metalen delen, de kunststof is puur ter isolatie.


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *