Handmatig een TWI display aansturen

Na de I2C tape reader gezien te hebben op hackaday dacht ik “Ik heb toch nog ergens een I2C 7-segments display liggen?” en “Kan ik daar niet iets soortgelijks mee? Misschien zelfs gewoon met schakelaartjes? Zou ik er iets HELLO WORLD-achtigs op kunnen zetten?”

En ja, dat kan. Omdat het maar 4 displays zijn wordt het “HELO” in plaats van “HELLO WORLD”, maar toch.

Het display dat ik gebruik is een TM1637-gebaseerd 7-segments-display. [datasheet]. Het doet geen “echte” I2C omdat het geen adressering kent. Het TM1637 IC kan 6 displays sturen en een toetsenbordmatrix uitlezen, het printje dat ik gebruik heeft maar 4 displays.

Ik debounce de schakelaars met een RC netwerkje, met de LED kan ik de ACK zien. Desondanks zit ik er wel eens een bit naast en stuur ik iets anders dan ik in gedachten heb naar het display. Daarom staat er niet direct “HELO” maar corrigeer ik nog wat. Het stukje “initialisatie” heb ik uit het filmpje geknipt: je ziet dan nog niets gebeuren op het display. Ook zat ik ondanks een spiekbriefje met de bedoelde datasequentie best even te knoeien. Dus wie het na wil doen zou ik adviseren om comfortabele(r) schakelaartjes te gebruiken, maar het is best grappig om iets dat helemaal niet bedoeld is om met de hand aan te sturen, met de hand aan te sturen.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *