Lichtwekker

Lichtwekker is een lineaire klok, op basis van een WS2811 ledstrip en een koudwit / warmwit witte ledstrip die rug aan rug in een plexiglas buis zitten.

Op wektijd worden de kleurenled’s gebruikt om een simpel zonsopkomst-effect na te doen (1 voor 1 gaan de rode LED’ s van onder af naar boven toe aan, daarna wordt er groen bijgemengd zodat een soort geel ontstaat, ook weer 1 voor 1 van onderaf), waarna de warmwitte kant van de witte ledstrip wordt aangezet.

De tijd wordt weergegeven op de 60 LED’ s van de WS2811 ledstrip, er gaan toevalligerwijs ook 60 minuten in een uur en 60 seconden in een minuut, dus dat komt heel mooi uit: van onderaf schuift een rode led steeds 1 plekje op om de minuten en seconden weer te geven. Met blauwe LED’ s is een 5 / 15 minuten schaal aangebracht. De 24 uur in een dag worden van bovenaf weergegeven met groene LED’s.

11:14:03

Dit zorgt er voor dat de klok ook in het donker en zonder bril goed af te lezen is:

11:14:05

De LEDstrips zijn rug-aan-rug tegen elkaar geplakt (met papier ter isolatie ertussen), en ingebouwd in een plexiglas buis. De buis staat op een voetje waarin de electronica is weggewerkt en waarop 2 schakelaar zitten voor de bediening. Bovenaan de plexiglas buis zit een 3e schakelaar.

Naast het weergeven van de tijd en de functie als wekker, kan deze klok gebruikt worden als warmwitte / koudwitte lamp, de fastled showreel en fire2012 animaties tonen, en kun je er 1D pong op spelen.

De tijd wordt opgeslagen/bijgehouden in een DS3231 Real Time Clock IC, vandaar dat ik daar eerder mee zat te spelen. De chipjes op de goedkope modules wijken soms erg af, zo bleek, daarom heb ik een losse DS3231MZ+ gekocht.

Ik heb dit projectje in elkaar gezet op gaatjesprint. Er is geen schema, maar de software staat op github. De pin-out valt daar wel uit te destilleren, de hardware bestaat verder uit een 12V voeding voor de 12V warmwit / koudwit ledstrip, enkele fetjes om deze ledstrip te schakelen, een stepdown naar 5V voor de WS2811 ledstrip, de RTC, en de arduino die alles aandrijft.

Meer foto’ s van de constructie staan in een van de show-your-projects topics op circuitsonline.net.

In 2024 heb ik de lichtwekker nog steeds in gebruik, wel heb ik de buitenkant van de plexiglas buis met papier bekleed dat als diffuser dienst doet. Hieronder een filmpje van het ‘zonsopkomst’ effect van de wekker. Of bekijk het via youtube, zodat je versneld kunt afspelen.

Als je het nabouwt, of b.v. een variant maakt met een RGBW ledstrip, vind ik het leuk dat te horen 🙂 (Let er dan gelijk op dat de print niet aan de USB connector hangt)


Posted

in

,

by

Comments

One response to “Lichtwekker”

  1. […] zo de huidige tijd over te dragen aan het horloge. Sinds de post over het neonhorloge heb ik mijn lichtwekker aangepast zodat ik ook daarmee het neonhorloge gelijk kan zetten. In deze post laat ik zien hoe de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *