Reparatie ereader

pin 33 is onderbroken en vervangen door een draadje

Onlangs heb ik de hand weten te leggen op 2 e-paper schermpjes, waar nog een defecte e-reader aan vast zat. Gekocht van een vriendelijke medeCo-er. Beiden met waterschade. (De schermpjes. Niet de CO-er).

Een van de e-readers was compleet verzopen (Maar het scherm is nog goed), de andere was er beter aan toe, maar de connector naar het scherm is gecorrodeerd:

Beide e-readers. Scherm connector van de rechter is gecorrodeerd. Bij de linker is heel de rest gecorrodeerd (maar de schermconnector nog gaaf).
Detail van de gecorrodeerde schermconnector

Na dit goed te hebben schoongemaakt (ook de connector op de print, door er een papiertje met alcohol in te schuiven in plaats van de flexprint van het scherm, en zo goed en kwaad als het ging de binnenkant van de connector daarmee te boenen) was te zien dat pin 33 van de connector eigenlijk volledig weg was. Zoals ook in de eerste foto in deze post gezien kan worden.

Zo ligt het draadje

Ik heb dus een draadje gelegd van de onderbroken pin naar het punt waar deze aan de andere kant van de connector aan vast hoort (door de isolatie van het spoortje op de flexPCB te krassen, er een stukje geïsoleerd (lakdraad) draad aan te solderen, en de andere kant ervan op de print te solderen aan een component dat met dezelfde pin van de connector verbonden is).

Verder ontbraken daar condensators op de print, die heb ik van de andere e-reader overgezet (Spoortjes volgen/componenten komen grotendeels overeen. Van de andere e-reader hergebruik ik alleen het scherm, gezien de schade aan de print). Er ontbreekt er nog 1, die op de andere print niet aanwezig is. Zonder blijkt het echter ook te werken.

Zodoende werkt het scherm van deze e-reader weer. Het scherm van de meer gecorrodeerde viel ook te testen op de minder/niet gecorrodeerde pcb, en blijkt ook te werken.

Daarmee heb ik dus 2 e-paper schermpjes. Mijn e-reader niet meegerekend (Want die blijft gewoon in gebruik als e-reader. En Schaakplankje).

Nu nog een toepassing verzinnen voor die mooie e-ink schermpjes ;). Maar zoals in die 2 linkjes gezien kan worden is bekend hoe ze aangestuurd moeten worden, en is het enige lastige eigenlijk de kleine connector en de benodigde spanningen (+22V, +15V, +3v3, -15V, -20V).

Deze e-readers draaien overigens Linux, dus het schermpje waar nog een e-reader aan vast zit krijgt waarschijnlijk op die manier een toepassing. Mijn ereader draait al een uitgebreid schaakprogramma sinds kobo hun versie verwijderde. (Maar een rant over “verplichte updates” en het daardoor verdwijnen van functionaliteit die een product bij aanschaf wel had, is een heel ander onderwerp).


Posted

in

, ,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *