Circuitsonline Voeding

Ik had een pcb voor de circuitsonline voeding gekregen, dus heb ik de rest van de onderdelen gekocht en de voeding opgebouwd in een mooie behuizing.

Het is meer metaalbewerking dan elektronica, maar dat is ook wel eens leuk voor de afwisseling, en ik vind het een erg mooi resultaat. De afwerking van een elektronica-project is immers ook belangrijk.

Ik heb ‘m al eerder getoond in het Show Your Projects topic op Circuitsonline, en ook in het Circuitsonline Voeding-topic.

Ik ben vooral blij met hoe goed het gelukt is de indicatorled’s netjes onder elkaar te zetten op het front. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van een X/Y tafel (op de MakerSpace). Het gat voor de voltmeter is met boren, zagen (tafelfiguurzaagje) en vijlen tot stand gekomen.

Ik heb van tevoren een ontwerp gemaakt van hoe ik de frontplaat wilde hebben, in OpenScad, om te puzzelen hoe alles past en om een papieren boormal te maken. Op basis van het ontwerp van de frontplaat heb ik in Inkscape de belettering gemaakt en gepositioneerd. De tekst is aangebracht d.m.v. toner transfer.

Om het draaispoelmetertje te kunnen toepassen heb ik het “overgebleven” opampje van de LM324 Quad-opamp ingezet als buffer. Dat is dan weer wel echt elektronica. Gelukkig was het met een kleine aanpassing aan de onderkant van de PCB redelijk gemakkelijk op een nette manier te doen.

Deel van het schema
Schema van aanpassing
schema van aanpassing
Schema van aanpassing – omschakelbare meter

(De serieweerstand van de draaispoelmeter is buiten de meter geplaatst zodat omgeschakeld kan worden tussen de uitgangsspanning rechtstreeks meten, en de uitgangsstroom meten via de inverterende versterker/buffer.)

Voor wie zijn circuitsonline labvoeding in dezelfde behuizing wil inbouwen: Het is een Hammond 1455T2201. Het koelblok dat ik gebruik is een V 6505E van 1.2K/W, die past goed op de achterkant. (Als je de net-entree aan de achterkant wilt hebben, kun je een kleiner koelblok zoeken, maar ga niet onder de aanbevolen 1.5K/W). De transformator is een RKT 80.12 (80VA, 2x12V) waar ik een extra wikkeling omheen heb gelegd tbv de hulpspanning.

Comments

5 responses to “Circuitsonline Voeding”

 1. […] spanning aldaar, en wordt het dus aan de generatorkant makkelijker.” Pak er bovendien de labvoeding en een fet bij, om niet beperkt te worden door de uitgangsstroom van de […]

 2. Bogdan B Avatar
  Bogdan B

  Hello!
  This is an intersting lab power supply.I have looked into circuitsonline forum,but I don’t see a rar pack with schematics and pcb…
  How obtain documentation?
  Your work is nice looking!
  Kind regards!

  1. Lucas Avatar
   Lucas

   Schematic :
   http://www.gigawatts.nl/co/projects/CO_Voeding_2016/CO%20PSU%20Guido%202015%20Schema.pdf

   More info (in Dutch though) on building it:
   http://www.gigawatts.nl/co/projects/CO_Voeding_2016/Bijsluiter%202016%20co%20psu.pdf

   And also important: reduce C21 to 100 nf or put 1k5 in parallel with the 10 uF, as mentioned in the opening post of the topic at https://www.circuitsonline.net/forum/view/message/1781983.

   The forum sold boards and kits, so gerbers are probably not published. Maybe ask on the forum? (If there are still boards left, maybe)

 3. […] mijn labvoeding merkte ik dat er naast de gewenste uitgangsspanning nog een andere spanning aanwezig was. De […]

 4. […] spanning aldaar, en wordt het dus aan de generatorkant makkelijker.” Pak er bovendien de labvoeding en een fet bij, om niet beperkt te worden door de uitgangsstroom van de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *