Syncmaster 1043NW reparatie

De monitor van mijn vaders computer wilde steeds pas aan nadat hij zijn computer opnieuw had opgestart. Het bleek inderdaad aan de monitor te liggen en niet aan de computer: de monitor leed aan de typische consumentenelectronicakwaal van bolstaande elco’s. Dat is makkelijk te repareren.

De monitor laat zich open klikken met een plastic pasje. Opletten om de plastic klikdingetjes niet af te breken. Daarna is het even goed kijken waar de kabeltjes los kunnen (en hoe ze terug moeten), zie foto’s. Daarna kan ook de metalen behuizing losgeklikt worden.

Uiteraard kunnen ook elco’s die niet bol staan en niet gebarsten zijn, toch in capaciteit zijn teruggelopen of anderszins defect zijn. Ik heb nu alleen die exemplaren vervangen die duidelijk zichtbaar defect waren, en de monitor werkt weer als vanouds: gelijk aan, zonder ‘opwarmperiode’. Als vervangers heb ik Panasonic FC (of FR?) serie elco’ s gebruikt.

De defecte elco gedroeg zich volgens de componententester als een belabberde diode.


Posted

in

, ,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *