Nieuwe behuizing voor Nixieklok

Ergens rond 2008 bouwde ik in een nixieklok-bouwpakket. Er zat geen behuizing bij en ik koos destijds voor een doorzichtige kunststof voorraadbus die waarschijnlijk eigenlijk rijst, koffie, muesli of iets dergelijks zou horen te bevatten.

Nu, bijna 15 jaar later, doen de nixiebuisjes het nog steeds prima. En eigenlijk verdienen ze wel een mooier onderkomen. Zodoende heb ik een nieuwe behuizing gemaakt voor deze nixieklok. Ik heb een behuizing van Proma (Gie-tec) gebruikt: 131030 (GEH EG2). Na wat te knutselen in openSCAD om zeker te weten dat het allemaal ging passen heb ik in de MakerSpace met een trappenboor de gaten voor de nixies geboord. Helaas alsnog iets te groot, maar met een geprint sierstukje (van ‘woodfill’ filament) zie je dat niet meer.

Resultaat:

Nixieklok in Proma 131030 behuizing

Ik blijf nixie buizen mooi vinden…

Ter vergelijking de oude behuizing:

Natuurlijk zijn technerds meer geïnteresseerd in de binnenkant. Omdat het een bouwpakket is met wat latere wijzigingen, was de interne bedrading wat rommelig. Door de later aangebrachte PIR-sensor te laten vervallen en de bandkabels naar de nixie-pcb’s te vervangen is dit íets netter gemaakt.

Op mijn blog ben ik transparant over mijn projecten, maar het was tijd dat deze klok een minder doorzichtig onderkomen kreeg.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *